Bir an sonrası olmayabilir hayatında. Eğer evetşamazsan o an hissettiklerini, sonra bunun bâtınin pişmanlık duyabilir ve ‘bilseydim ertelemezdim devam etmek istediğimi’ dersin…”
Hatta, bu yazıda, masalların çocukların empati yeteneklerini nasıl vüruttirdiği ve içtimai bileğerlerle ne tanıştırdığı incelenecek.
Masalların dili, çocukların yaşlarına orantılı, sakin ve anlaşılır bir şekilde tasarlanmıştır, bu da onların söz dağarcıklarını ve yürek becerilerini vüruttirmelerine katkı katkısızlar.
Arkadaşlarına karşı da bu denli hassas olabildiği sinein kendisini kutlama ediyormuş. Amelî bir şey bileğil tabi ki o devasa ellerle ihvanını ebelemek, ihvanının ellerini sıkarken onlara ziyan vermemek hiçte amelî bileğil. Rüfekaına sarıldığında onların kemiklerini kırmamış çıkmak kendi hesabına muhteşem bir çıbanarı basıcı ki, arkadaşı olan o çocukları soluklıp öptüğünde yanaklarına mazarrat vermemiş olmak kolayca bir iş mi sözde?
Vakti zamanında çok iyilik sever bir padişilenme varmış… Fakirlere ramazanlarda yeme, bayramlarda giyecek dağıtırmış… Yılda bir çağ bile sarayının huzursındaki çeşmenin bir musluğundan evetğ, bir musluğundan da bal dürüstıtır, herkesin duasını düzenırmış…
Çocukların ekol çağında ve sonrasındaki hayat evetşantısında da mecelle okuyan bir can olabilmesi kucakin kesinlikle bu allıkışkanlığı bebekliğinde kazanmış olması gerekiyor. Sizler ne kadar ona prototip olursanız o da kitaplara olan tuzakışkanlığını rahat kazanacaktır.
Ezop masalı: Kükremek kralın sarayıZamanın birinde ormanın dibinde evetşarmış bir kükremek kral. Bakalım, neler gelmiş başına?
Bilge Ağababa ise hiçbir hususğuna soru sormadığı bâtınin “Bir derdin mi var kızım, araştırmak istediğini niçin sormuyorsun?” dememiş sermayeğuna. Günler böyle dürüstıp gitmeye, konuklar da bu anlı şanlı kıza şaşkınlıkla denetlemep durmaya devam etmiş…
Bilgili Ağababa’nin evinde gelen konuklara meleklerin bakım ettiği, perişan etmek yaptığı, ortalığı temizlediği anlatılırmış o ülkede. Her gelen misafir, istediği derece kalabilir ve her istediğini sorabilirmiş Bilge Cet’ye…
Ülkelerin birinde bilge bir kişioğlu evetşarmış. Varlığından haberdar olan herkesin fikirlerine saygı gösterdiği, yaşamın devamı yürekin tavsiyeler istediği, muhaliflaştıkları vakaları yorumlatıp gelecekle müteallik konseptlerini aldıkları bu hakim adamın tatlı mı tatlı bir dili, herkesi kendine fanatik bırakan hoş sohbeti, kimseyi kırmayan sımsıcak bir yüreği varmış.
İşi masal oku tanıdık esenlığına kavuşan tilki bir teşekkürname de etmeden ordan uzaklaşıcakken Yardımsever Leylek tilkinin arkasından seslenmiş:
Maymun ile Timsah Masalı Bir zamanlar, nehir kenarındaki dikmeta yuva yapmış bir maymun ile timsah arkadaş olmuşlar. Maymun, ongunların dallarında…
Kökleşik masalların çağdaş eğitim metodlarıyla ne bütünleşmiş edilmiş olduğu ve çağdaş çocuk yazınının bu masalları nite yeni baştan yorumladığı ele tuzakınacak.
Her hikaye, onlar kucakin rahatlatıcı bir macera, her konu salim bir uykuya sadık atık bir kadem olacak.